U bent nu hier:

Dwalen Monitoren

door Ilse Schoormans, Eigenaar Thuisleefgids

29 juli 2019
Dwalen Monitoren

Er zijn steeds meer mensen die langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ook wanneer er sprake is van dementie of dwalen als gevolg van geheugenstoornissen. Bij dementie kan het gaan lopen of onrustig wandelen, ook wel dwalen genoemd veel voorkomen. Mensen met dementie weten bij wandelen vaak de weg niet meer precies terug en dit kan leiden tot angst en onrust. Ook geeft het onveilige situaties in het verkeer en is de familie vaak heel ongerust. Het onrustige gevoel bij dementie speelt vaak gelijktijdig met desorientatie en dit maakt het ook zo lastig. Dit zijn namelijk net de kenmerken die dwalen veroorzaken. Mensen zijn op zoek naar hun huis of ouders of kinderen en gaan hierdoor lopen. Wanneer iemand in een zorgorganisatie woont wordt deze vaak 24 uur per dag gemonitord of soms is zelfs een gesloten afdeling noodzakelijk.

In de thuissituatie is dit echter niet haalbaar en wil je iemand met dwaalgedrag ook niet de hele tijd binnenhouden. Dit kan namelijk leiden tot boosheid en onrust. Dit beperkt namelijk de vrijheid en activiteit en zelfredzaamheid van zowel de persoon met dementie als de mantelzorg omgeving. Gelukkig zijn er steeds meer mooie systemen en draagbare producten ontwikkeld die hier een oplossing voor vormen.

Het is hierbij wel van belang om te kijken wat voor soort product precies aansluit bij de behoefte. Wanneer iemand er zelf nog aan denkt om het apparaatje om te doen en actief op de knop te drukken dan kan een gps-apparaatje of horloge dat uitlegt waar je bent en waar je heen moet nog goed werken. Ook een personenalarmering of alarmhorloge is dan een mooie oplossing. Wanneer iemand dit zelf niet meer goed kan bedienen of vergeet mee te nemen maar toch gaat dwalen heb je een andere vorm nodig. Dan zijn er bijvoorbeeld zenders die je aan de broekriem zoals de zorgriem of in een schoen kunt plaatsen zodat de mantelzorgers de persoon met dementie kunnen volgen via een PC, tablet of app.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit soort oplossingen omdat het probleem toeneemt. De producten worden hierdoor steeds beter en makkelijker maar ook kleiner. De ervaringen met veel van deze oplossingen zijn goed. Het is wel van belang om het juiste product bij de vraag te kiezen.